Headlines News :
Home » , » Så svarar presidenten Correa om Julian Assange

Så svarar presidenten Correa om Julian Assange

Written By Unknown on viernes, agosto 24, 2012 | viernes, agosto 24, 2012


ANNONS:
FRÅGOR OCH SVAR OM JULIAN ASSANGE-AFFÄREN
Varför reser inte svensk polis till London för att höra Assange?
Åklagaren kräver att Assange av ­utredningsskäl behöver vara tillgänglig i Sverige under förundersökningen. "Om förundersökningen leder fram till att bevisningen bör räcka för åtal krävs att han personligen närvarar i Sverige för att en rättegång ska kunna genomföras", säger Karin Rosander vid åklagar­myndigheten.
Varför ger Sverige inte garantier att inte lämna ut ­Assange till USA?
Sverige har inte fått en begäran från USA om att lämna ut Assange, enligt UD. Åklagarmyndigheten eller justitiedepartementet vill inte ta ställning till en förfrågan som inte formellt existerar.
Kan Sverige vid ett senare skede lämna ut Assange till USA?
Vid en eventuell förfrågan kommer justitie­departementet att undersöka om en sådan utlämning kan komma i konflikt med Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Exempelvis skickar Sverige inte någon till ett land där personen riskerar dödsstraff. Sverige måste vid en utlämning till ett tredje land också få ett godkännande från Storbritannien för att lämna ut Assange, enligt justitie­departementets Ulf Wallentheim.
ECUADORS PRESIDENT RAFAEL CORREA OM...
...framtiden för Assange om Sverige och Storbritannien inte ändrar sig: "Han kan stanna där hur länge han vill. Det kommer inte att vara som en svit på Radisson Hotel, men vi ska göra det vi kan för att han ska ha det bekvämt."
...att anställa Assange på ambassaden vilket skulle ge honom diplomatisk immunitet: "Vi har inte analyserat det läget ännu. Vi hoppas kunna lösa det med dialog. Vi kommer att ­fortsätta försöka få en garanti av Sverige och ­Storbritannien att Assange inte kommer att utlämnas vidare."
...likheterna mellan honom själv och Julian Assange: "Jag har aldrig träffat honom, jag vet inte hur lång han är eller sådant. Men till karaktären kanske vi delar en sak i alla fall; att vi vill stå upp och slåss mot orättvisa krafter. Det finns många sådana i världen."
...kritiken att Sydamerikanska stater har en historia av dålig syn på demokrati och mänskliga rättigheter: "De ska inte komma och lära oss något om mänskliga rättigheter. Prata inte med oss om demokratier. Vi har inga kungahus i ­Sydamerika."
QUITO. Ecuadors president ger ett rakt besked; han tänker inte be Sverige om lov för att ge Julian Assange asyl.
När Expressen i går ställde frågan om vad Rafael Correa tycker om det svenska rättsystemet fortsatte han att raljera över anklagelserna mot Wikileaksgrundaren:
- Det han är anklagad för skulle inte klassas som brott i 95 procent av världens länder, sa presidenten med ett skratt.

 Han ler och han vinkar - om än väl medveten om att några av de han ska möta representerar medier som hårt kritiserat hans ledarskap.
Den lugna klassiska musiken har avbrutits och mer bombastiska toner tagit över. In har han stegat - med stadiga kliv och framför ett släptåg av råd­givare.
Salen i presidentpalatset Baron de Caraondelet matchar musiken. Gigantiska kritallkronor hänger från ett trätak med prålig stuckatur och stolarna är finsvarvade i varje detalj.

Sågar Sverige och USA

Det är mestadels press från Sydamerika som bjudits in. En amerikan, två britter, de stora nyhetsbyråernas lokala korrespondenter och Expressen som enda nordiska media.
Det tar inte lång tid innan Rafael Correa inlett sin sågning av hanteringen i fallet Assange från Sveriges, Storbritanniens och USA:s sida.
- Det är skamligt! De kan göra vad de vill om de vill straffa oss på grund av Julian Assange, säger han på en fråga om de amerikanska hoten att justera de handelsavtal som gör att Ecuador kan exportera gods till USA avgiftsfritt.
- USA säger emot sig själva. De säger att de inte har något med Julian Assange-fallet att göra... Det låter inte vidare smart? Men gör vad ni vill! Ecuador säljer inte sin självständighet.
Rafael Correa har även varit hård i sina uttalanden om Sverige och hävdat att den svenska regeringen haft en oförsonlig attityd.
Expressen kunde i går konfrontera presidenten i ämnet:
Du har sagt att du inte vill störa den svenska polis­utredningen som pågår, men det är precis vad som har hänt. Kan du förstå att ­Ecuadors asyl av Julian Assange upprör i Sverige?
- Det är tråkigt om någon är upprörd, säger presidenten inledningsvis.
- Jag undrar hur många gånger Sverige har godkänt en asylansökan och bett Ecuador, och Ecuadors folk, om lov? Det du säger är inte sant. Vi har inte avbrutit något. Jag har fått höra att Sverige kräver att han (Assange) ska förhöras i Sverige. Men det kan göras på vår ambassad, det är både möjligt och lagligt.
- Sverige har tackat nej.

Brister ut i skratt

Han fortsätter:
- Vi tycker mycket om Sverige och det svenska folket, men vi kommer inte att be dem eller någon annan om tillåtelse att göra det vi tycker att vi måste göra.
Hur är din syn på det svenska rättsväsendet?
- Med all respekt för hur svenska rättsprocesser går till vill jag understryka att anledningen till att ge Julian Assange asyl var att Sverige inte kunde garantera att han inte kommer att utlämnas till ett tredje land.
Presidenten brister ut i ett litet skratt när han pratar om brotten som svenska åklagare vill förhöra Assange kring:
- Till att börja med, sexbrotten som han anklagas för skulle inte betraktas som brott i Sydamerika. Eller i 95 procent av världens länder. För det andra, om jag som president hade makten att utse åklagaren i fallet hade jag kallats för diktator. Men det händer i Sverige.
För det tredje, säger Correa, skulle det aldrig accepteras i Sydamerika att en person utlämnas så länge han inte är åtalad utan bara under utredning.
- Jag vill också understryka att, såvitt jag förstått det, så kommer en utländsk person som förhörs också att låsas in. Detsamma gäller inte för svenska medborgare som kan gå fria under pågående utredning. Så fungerar det inte heller i Sydamerika.

"Fått utstå oacceptabla hot"

Han avslutar sitt utförliga svar med att skicka en diplomatisk passning:
- Det här säger jag med värme och respekt till det svenska ­folket, den svenska regeringen och den svenska kungen.
Ecuador ska nu söka stöd hos OAS (Organisation of American States) och hoppas att landet med deras stöd ska få till en förändrad attityd hos Sverige och Storbritannien.
- Vi har fått utså oacceptabla hot (om att Ecuadors ambassad kan stormas) från Storbritannien. Vi förväntar oss ingen ursäkt. Men vi förväntar oss att de tar tillbaka hotet.
Share this post :

Publicar un comentario

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. CambioTotalRevista - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger