Headlines News :
Home » , , , , » Nytt mord på en honduransk journalist, denna gång i Mexico

Nytt mord på en honduransk journalist, denna gång i Mexico

Written By Unknown on martes, julio 11, 2017 | martes, julio 11, 2017

Av Dick Emanuelsson

  • Den mördade flydde från Honduras efter att hans kollega mördats i januari i år
  • Över 40 honduranska journalister har mördats sedan statskuppen 2009
  • Fem journalister har mördats i delstaten Veracruz, Mexiko, sedan 1 januari 2017


TEGUCIGALPA / HONDURAS / 2017-07-10 / I söndags mördades i den mexikanska staden Acayucan, i delstaten Veracruz, den honduranske journalisten Edwin Rivera Paz. Rivera arbetade som kameraman för Tv-reportern Igor Padilla som i sin tur mördades den 17 januari i år när han var på väg till redaktionen i Honduras´ andra stad San Pedro Sula. De bägge arbetade för TV-kanalen HCH, den populäraste TV-kanalen i Honduras.

Efter mordet på Padilla gick Edwin Rivera i exil i Mexiko eftersom han befarade att han skulle bli nästa offer. Och den 9 juli, nästan sex månader senare, bekräftades hans farhågor.

Med mordet på Rivera är det fler än 40 honduranska journalister som har mördats i det lilla centralamerikanska landet sedan den militära statskuppen den 28 juni 2009, en kupp som i tysthet fick sitt gillande av USA:s dåvarande utrikesminister Hillary Clinton, enligt Wikileakstelegram.

Kroppen av den mördade Edwin Rivera.
Den honduranske TV-reportern Igor Padilla mördades den 17 januari i år. Efter mordet flydde Edwin Rivera till Mexiko för att undgå att även han skulle mördas i Honduras.


Enligt den mexikanska dagstidningen La Jornada mördades Rivera av beväpnade personer på en motorcykel. De anlände till platsen där Rivera uppehöll sig och utan att yttra ett ord avlossade de de dödande skotten mot den honduranske kommunikatören.

Edwin Riveras bror som vid tillfället befann sig i Mexiko bekräftade att det var hans bror som mördats och att Rivera hade lämnat Honduras efter mordet på sin kollega i januari i år.

Fem mördade journalister i Veracruz

Ricardo Monlui Cabrera.
Delstaten Veracruz har det senaste decenniet förvandlats till ett veritabelt helvete för journalistiken, offer för en institutionaliserad terrorism med allianser mellan staten och narkotikakartellerna. I spetsen befinner sig delstatens guvernör från regeringspartiet PRI.

Ricardo Monlui Cabrera, 57, var direktör för El Político och krönikör i en rad lokala tidningar som El Sol de Córdoba och Diario de Xalapa när han sköts ihjäl den 19 mars i år. Hans son Ricardo utsattes i december 2010 för ett attentat efter att ha blivit kidnappad och beskjuten av lokala poliser, enligt hans egna uppgifter.

Med mordet på den honduranske journalisten Edwin Rivera har fem journalister mördats i delstaten Veracruz sedan 1 januari i år.----------------------------
Upplagd av Dick Emanuelsson på HONDURAS-SE den 7/10/2017


Honduras:
Berta Caceres´ mördare tränades militärt i USA
Av Dick Emanuelsson
TEGUCIGALPA / 2017-03-07 / Tre av huvudfigurerna i mordet på den honduranska miljö- och indiankämpen Bert Caceres fick militär fortbildning på School of Americas, den latinamerikanska officersskolan där CIA:s tortyrmanualer stod på schemat. USA-lärarna lärde ut hur ”den Inre Fienden” skulle bekämpas.


----------------------------------------------------------------------
Dick Emanuelssons Blogs

Twitter: @dickema
Share this post :

Publicar un comentario

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. CambioTotalRevista - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger