Headlines News :
Home » , , , , » Två tusen ”torsdagspromenader” för de trettio tusen försvunna i Argentina

Två tusen ”torsdagspromenader” för de trettio tusen försvunna i Argentina

Written By Unknown on jueves, agosto 18, 2016 | jueves, agosto 18, 2016

"Motstånd och Kamp mot den Statliga Terrorismen". Mödrarna på Plaza de Mayo har demonstrerat för att få vetskap i vad som hände deras söner&döttrar och de 30.000 argentinarna som försvann i händerna på den argentinska militärdiktaturen (1976-1983). FOTO: DICK EMANUELSSON.


Dick Emanuelsson.

I torsdags förra veckan var det en speciell dag i Argentina. Mödrarna på Plaza de Mayo i Buenos Aires genomförde den tvåtusende ”Torsdagspromenaden” med ropen som har skallat varje torsdag sedan 1977: ”Var är de 30.000 Försvunna”? Samtidigt bekämpas de av Macris högerregering som försöker skriva om historien.

De var 14 av Argentinas modigaste kvinnor som inledde promenaderna den 30 april 1977. Mirta Acuña de Baravalle var en av dem. Då var hon 52 år, i dag är hon 90. För två år sedan träffade Flamman henne under ”Torsdagspromenaden”. Därefter gick vi till Mödrarnas enkla lokaler i centrala Buenos Aires.

Mirta Acuña de Baravalle på Plaza de Mayo, som i april 1977, med foton på sin försvunna gravida dotter och hennes svärson, fortfarande försvunna.FOTO: DICK EMANUELSSON.


Den 28 augusti 1976 bröt sig en maskerad grupp av armésoldater och civila in i huset hos Mirta och förde bort hennes dotter, Ana Maria och hennes svärson, Julio César Galizzi.

– Under flera månader letade jag efter dem överallt på polisstationer, regementen och bårhuset. Ana Maria var gravid i femte månaden, berättade Mirta med sorg i blicken.

Azucena Villaflor var en ledande gestalt bland de 14 kvinnorna och föreslog att Mödrarna skulle promenera i all tysthet varje torsdag på Plaza de Mayo, framför presidentpalatset. Hoten från militärdiktaturen under general Jorge Videlas ledning mot de 14 var inte tomma ord och de kallades för ”locas”, galningar.

Azucena Villaflor mördades och försvann, precis som två andra av grundarna av Mödrarna, Maria Eugenia Ponce och Esther Careaga från Plaza de Mayo. Men organisationen hade tagit sina första steg och från den dagen, den 30 april 1977, har dessa hjältemodiga kvinnor varje torsdag under 39 år gått runt pyramidstatyn framför presidentpalatset La Rosada.

USA:s `Operation Condor´

När Flamman träffade Mirta 2013 pågick en process mot 25 av bödlarna från militärdiktaturen. De ställdes de inför rätta och rannsakades för försvinnandena av hundratals latinamerikaner i Operation Condor. Bland dem bortrövandet av bebisar som föddes i fångenskap av kvinnliga politiska fångar, som Mirtas dotter.

Planen skisserades av Henry Kissinger och den stab av CIA-agenter han hade till förfogande. Kissinger var politisk rådgivare i utrikesfrågor för USA:s dåvarande president Richard Nixon. De länder som var indragna i planen var Chile, Argentina, Uruguay, Bolivia, Paraguay, Peru och Brasilien. Det var länder som under dessa år styrdes av militärjuntor med stöd av USA. Planen gick ut på att samordna kampen mot den revolutionära vänstern i Sydamerika och likvidera den fysiskt. Många av offren i till exempel grannlandet Uruguay eller Paraguay fördes till Buenos Aires där de förhördes, torterades och senare mördades och försvann.

– Flera av bödlarna har dömts tidigare men det är viktigt att de även döms för sina brott i Operation Condor, underströk Mirta. Vi vet att Ana Maria födde sitt barn i fångenskap men vi vet inte vilket kön det är. Ana Maria fördes bort den 28 augusti 1976. Vi misstänker att hon förlöste sitt barn i Argentinas största militäranläggning Campo de Mayo.

Henry Kissinger var arkitekten som gav order till
militärjuntornas generaler att likvidera den
politiska vänsteroppositionen i Sydamamerika.


Arresteringsorder mot Hebi Bonafini

Till skillnad mot regeringen Christina Fernandez de Kirchner, har den nya högerregeringen Mauricio Macri intagit en sval attityd mot de kvinnor som inte lät sig skrämmas av en av de mest blodigaste militärdiktaturer i Latinamerika. Rättsapparaten är till stor del intakt och en domare utfärdade den 4 augusti en order om inkallelse till förhör av Hebi Bonafini, språkrör för den andra delen av Mödrarna. Hon anklagades för ekonomiska oegentligheter med anledning av ett bostadsprojekt för de mest fattiga som startades av den förra presidenten och som Mödrarnas Hebi Bonafini ledde. Men den kraftfulla kvinnan bad i praktiken domaren och hans utsända agenter att fara till ett varmt ställe. Hundratals argentinare omringade Bonafini som en mänsklig sköld mot agenternas försök att föra henne till domaren. Han drog tillbaka ordern, tillfälligt.

Arresteringsordern mot Bonafini var inte den enda plumpen i protokollen. I en TV-intervju samma dag som en 2000:e “Torsdagspromenaden” sa Macri att ”jag har ingen aning om det var nio (9) eller 30.000 som försvann i det ´smutsiga kriget´”.

– Vad är det för krig som han talar om när majoriteten av offren kidnappades på gatan, på natten eller på arbetsplatsen och de var obeväpnade! Vad är det för slags krig Macri syftar på när vi vet att offren bands fast nakna på ”grillen” under tortyren, sa Mabel Careaga, från anhörigföreningen för de ”Tolv Försvunna i Santa Cruz”.

Hebi Bonafino, språkrör för den andra delen av "Mödrarna", utsatt för en politisk häxjakt från den nya högerregeringen Mauricio Macri. FOTO: DICK EMANUELSSON.


Statsterrorism eller `smutsigt krig´?

Macris försök att skriva om historien har retat upp opinionen i Argentina, att beskriva en då institutionaliserad statsterrorism som ett diffust ´smutsigt krig` är att begå våldtäkt på historien, menar Careaga:

– Han vill modifiera paradigmen med anledning vad som hände på 1970-talet och återvända till teorin om två demoner. De ifrågasätter inte antalet (försvunna), de ifrågasätter omfattningen på den statliga terrorismen. Vi ifrågasätter inte antalet för tragedin utan vi analyserar dess orsaker.

Mauricio Macri är den rike företaga-
ren som valde att placera sina rike-
domar i Panama hos en advokat
som senare avslöjades som
"Panama Papers"!
Share this post :

Publicar un comentario

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. CambioTotalRevista - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger