Headlines News :
Home » , , » Vänstervindar i Costa Rica

Vänstervindar i Costa Rica

Written By Unknown on sábado, marzo 01, 2014 | sábado, marzo 01, 2014

Dick Emanuelsson.

TEGUCIGALPA / 2014-02-03 / Den Breda Fronten var den stora överraskningen när över tre miljoner röstberättigade medborgare i centralamerikanska Costa Rica gick till val i söndags. Fronten ökade från en parlamentsledamot till nio och partiets presidentkandidat fick drygt 17 procent av rösterna.
José María Villalta, 36, är advokat och har ett förflutet som stridbar studentledare och har under den senaste mandatperioden var Frontens enda parlamentsledamot. Hans utstrålning och hans sätt att bryta mot den traditionella politikerrollen, gjorde att han uppfattades som ett alternativ, framför allt bland ungdomen. Han låg länge på andra plats i opinionsundersökningarna och uppfattades som ett starkt hot mot etablissemanget. Då sattes den klassiska antikommunistiska kampanjen in.
Costa Rica har styrts de senaste decennierna av det USA-vänliga socialdemokratiska PLN (Partido Liberacion Nacional). Den avgående presidenten Laura Chinchilla, tidigare säkerhetsminister i Oscar Arias regering (2006-2010), är medlem i PLN. Korruptionsskandaler och en nyliberal politik som slagit hårt mot landets folkmajoritet, satte sina spår i valresultatet.
Partiet vann 2010 24 av de 57 parlamentsledamöterna men förlorade i söndags sex. Partiets presidentkandidat Johnny Araya fick 29,55 procent av rösterna. Han har varit borgmästare i huvudstaden San Jose de Costa Rica under fem perioder och har ett starkt stöd hos landets näringsliv och agrarexportörerna.

Mot nyliberalismen

Valets segrare är Luis Guillermo Solís. Han representerar partiet PAC, Aktionspartiet Medborgarna. Det är ett politiskt brokigt parti med både högerströmningar som socialdemokratiska och progressiva krafter men som utmärkt sig för att inte acceptera en nyliberal modell. Partiet var därför en stark kraft i kampen mot frihandelsavtalet med USA 2007. Solis fick 31,03 procent och partiet 14 parlamentsledamöter.
– Costa Rica kommer att debattera mellan en höger där den ene stjäl och den andra inte gör det, sa Breda Frontens presidentkandidat Jose Villalta filosofiskt efter att valresultatet stod klart på måndagsmorgonen.
Trino Barrientos är en veteran inom den costarrikanska vänstern och folkrörelsen:
– Den smutsiga kampanjen från högern, och till och med från kyrkan mot Villalta, har gått ut på att peka ut honom som kommunist, att han verkar för ett politiskt projekt som Chavezanhängare, som är lojal till Daniel Ortega och sandinisterna i Nicaragua. Högern utnyttjar dessa anklagelser på ett mycket vulgärt sätt. Villalta gick dessvärre i högerns provokativa antikommunistiska fälla och svor sig fri från anklagelserna och försäkrade att han och Frente Amplio var demokrater.

Allians mot PLN

Mycket talar för, menar Barrientos, att Breda Fronten kommer att ge stöd till PAC i den andra valomgången för att isolera PLN. Men oavsett vem som vinner den 6 april, kommer den nye presidenten att ta över ett land där den ekonomiska nyliberala modellen möter ett allt starkare folkligt motstånd.
Såväl PLN som PAC är anhängare av den klassiska ekonomiska modellen som handlar om att staten skapar möjligheter för att landet utvecklas på den internationella marknadens villkor. Denna utvecklingsmodell står i bjärt kontrast till den Breda Frontens politiska program. Det ger staten en aktiv roll som en motkraft mot transnationaliseringen av Costa Rica från det spekulativa bank- och finanskapitalet.
Frontens program är ett öppet stöd till de fattigaste samhällsklasserna i Costa Rica där staten måste spela en aktiv roll. Och det är denna politiska identitet som vunnit stort gehör hos breda sektorer i landet, menar Trino Barrientos:
– Frente Amplio gjorde ett formidabelt massarbete där det ställde upp till stöd för 60.000 familjer på stillahavskusten där marken för dessa familjer skulle exproprieras. För första gången i historien förlorade PLN sin historiska bastion i denna provins som heter Guanacaste och vänstern vann ett mandat. Ett annat mandat vanns också i Punta Arenas av en kamrat som står kommunistpartiet PVP nära.
– Jag skulle också trycka på betydelsen av att Frente Amplio har lyckats att vinna stora delar av ungdomen där Costa Ricas Studentfederation via ett antal kamrater har flyttat fram sina positioner. På samma sätt förhåller det sig med en stor sektor inom landets fackföreningsrörelse.
Dick Emanuelsson
Share this post :

Publicar un comentario

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. CambioTotalRevista - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger