Headlines News :
Home » , , » STÖD DEN FÄNGSLADE SVENSKE JOURNALISTEN JOAQUÍN PÉREZ BECERRA

STÖD DEN FÄNGSLADE SVENSKE JOURNALISTEN JOAQUÍN PÉREZ BECERRA

Written By Unknown on viernes, julio 20, 2012 | viernes, julio 20, 2012


Nils Lundgren

19 juli 2012

Stöd den fängslade svenske journalisten Joaquín Pérez BecerraNils Lundgren +46 73-0398823 i-Padkamera
Den svenske journalisten Joaquín Pérez Becerras försvarsadvokats begäran om uppskov av rättegången beviljades troligen den 18 juli. Den nye försvarsadvokat Ernesto Moreno Gordillo kommer att lämna en begäran (tutela) om att rättsprocessen ogiltigförklaras med motiveringen att Joaquín Pérez Becerras grundläggande rättigheter kränkts.  En manifestation genomfördes utanför ambassaden i Stockholm för kravet.

Video: Joaquín Pérez Becerra, journalist! Inte terrorist

Video: Ogiltigförklara rättsprocessen mot den svenske journalisten Joaquín Pérez Becerra

Video: Solidaritet med den fängslade svenske medborgaren Joaquín Pérez Becerra 


Video: Manifestation till stöd den fängslade svenske journalisten Joaquín Pérez Becerra


TV-intervju med Alberto, som deltog i manifestationen utanför ambassaden

Joaquín Pérez Becerra
Rättsprocesssen bör ogiltigförklaras eftersom Joaquín Pérez Becerras grundläggande rättigheter kränks.

Joaquín Pérez Becerras försvarsadvokater framförde redan i rättsförhandlingarna Audiencia Preparatoria, 15 och 16 februari, att uppskattningsvis fyra femtedelar av åklagarsidans bevismaterial bör ogiltigförklaras.
Åklagaren tillåts ta med  "nytillkommet" bevismaterial sprunget ur den colombianska militäroperationen Odisea
Materialet härrör från militäroperationen Fenix då colombianska styrkor 2008 trängde in i Ecuadors territorium utan Ecuadors tillstånd, vari FARC-ledaren Raul Reyes stupade i strid och dennes bärbara datorer beslagtogs.
La Picota högsäkerhetsfängelse
Raúl Reyes’ datorer
Högsta domstolen har i ett uttalande tillkännagett att gerillabefälhavaren Raúl Reyes’ datorer inte utgjorde bevismaterial. I Reyes e-post ska det ha funnits hundratals e-postmeddelanden som sägs bevisa att Joaquin haft en hög position i Farc-gerillan.

Men högsta domstolen i Colombia underkänner bevisföringen mot Joaquin. I datorn finnsnämligen ingen e-post. Där finns enbart några worddokument där Joaquins namn förekommer. Av de förmodade 700 wordfiler som skulle ha funnits i den mördade gerillabefälhavarens Raúl Reyes laptop återstår enbart fyra. De filerna räcker inte för att motivera en rättegång mot Joaquin.

– Beslutet från Högsta domstolen är mycket viktigt och borde ha lett till min klients frigivning. Sverige borde ta kontakt med Colombia på regeringsnivå,  säger  Joaquin Becerra Perez´s advokat Ramiro Orjuela.
Taggtråd runt La Picota högsäkerhetsfängelse
Fallet senator Wilson Borja
Högsta domstolen har också fattat ett beslut i ett annat fall angående senator Wilson Borja, där domstolen kom fram till  att dokumenten som hittats i Raúl Reyes dator är ogiltiga, eftersom säkerheten kring bevismaterialet var bristfälligt.
Inne i La Picota högsäkerhetsfängelse
Joaquín Pérez Becerras advokat Rodolfo Rios
- Åklagaren envisas med sin historia om dokumenten. Vi vet att det inte är faktiska e-postmeddelanden som de påståtts ha hittat i Reyes’ dator, alltså där det går att se hur en person skickar e-post från en adress och en annan tar emot. Det är sparade word-dokument som ingen vet var de kommer från. Och därför envisas åklagaren med att utgå från dessa datorer och den påstådda kommunikationen för att rikta anklagelser som finansiering, terrorism, på helt falska grunder. I ett land där det mördas oskyldiga och liken kläs om i gerillauniformer, där det förekommer massakrer, saknar myndigheterna trovärdighet. Med den brist på ärlighet och transparens som råder bland militärerna är deras anklagelser inte vatten värda. Åklagaren försöker använda sig av alla möjliga medel, säger Joaquin.

Högsta Domstolen underkänner dessutom materialet eftersom  Raúl Reyes’ datorer införskaffades genom missbruk, genom invasion av ett främmande land (Ecuador), utan att de berörda myndigheterna tillfrågades, och utan att iaktta internationell rätt.
"Nytillkommet" bevismaterial
I april 2012 åberopar åklagaren "nytillkommet" bevismaterial sprunget ur den colombianska militäroperationen Odisea från den 4 november 2011 som resulterade i att den dåvarande FARC-ledaren Alfonso Cano stupade i strid. Åklagaren hävdar att hon tillhandahölls det nytillkomna bevismaterialet omfattande 345 sidor och 3 CD-skivor först den 3 april i år.

Hon anhöll om domstolens tillåtelse att få lägga till sagda material till det material som redan godtagits vid förra  rättsförhandlingen Audiencia Preparatoria. Försvaret opponerade sig sig mot denna anhållan eftersom att detta vore en överträdelse av principen om rättssäkerhet eftersom tidsfristen för bevismaterialets inkorpering i huvudförhandlingen redan är till ända.
Den statliga ombudsmannen Procurador
Ett längre juridiskt meningsutbyte mellan åklagare, förvaret, domaren och, i viss mån, den i rättsprocessen alltid närvarande statliga ombudsmannen, Procurador, (vars uppgift är att tillförsäkra processens legalitet) vidtog avseeende det tillkomna bevismaterialet tillåtlighet. Det utmynnade i att domaren biföll åklagarens begäran om att tillåta det nya materialet, trots försvarets begäran om omprövning. När sedan åklagaren i förbifarten nämnde att denna i  så fall vill tillkalla elva nya vittnen, och försvaret formellt opponerade sig mot detta, var det uppenbart att domaren ansåg måttet vara rågat och bestämde sig för att enbart godta ett av de elva vittnena. Åklagaren valde till följde att därav att överklaga domarens beslut, varvid domaren hänsköt det slutgiltiga avgörandet till överinstansen, Tribunal Penal.

I juni bifaller överinstansen, Tribunal Penal, åklagarens överklagan om att få införliva nytillkommet" bevismaterial från militäroperationen Odisea där FARC-ledaren Alfonso Cano dödades.
Tutela
Joaquín Pérez Becerras nye försvarsadvokat Ernesto Moreno Gordillo kommer att lämna en begäran (tutela) om att rättsprocessen ogiltigförklaras med motiveringen att Joaquín Pérez Becerras grundläggande rättigheter kränkts, bl.a med hänvisning till Högsta Domstolens friande dom häromåret i fallet med den före detta senatorn Wilson Borja, som anklagades för samröre med FARC.  - Jag har suttit här i över ett år nu och det verkar som att de kan trolla fram nya anklagelser när de vill. Det finns ingen rättssäkerhet i Colombia, säger Pérez.  
La Picota högsäkerhetsfängelse
Joaquín Pérez Becerra kämpar också för sin och andras hälsa.

Joaquín Pérez Becerra fruktar för sitt liv i högsäkerhetsfängelset La Picota ju längre rättegångsprocessen förhalas. I fängelset som har kapacitet för 2 000 personer sitter enligt de senaste uppgifterna 9028 fångar. –  Solen når oss aldrig och det är alltid kallt. Många blir sjuka och vården är undermålig.
Joaquín Pérez Becerra har trots begäran inte fått den operation han behöver få utförd. Trots skrivelse från den svenska ambassaden till fängelseledningen för La Picota i början av april i år har ingen information getts om saken. Sveriges ambassad avser därför att följa upp Joaquín Pérez Becerras operationstillstånd med den colombianska fängelsemyndigheten INPEC.
Interner i La Picota
Talesman för kommittén för mänskliga rättigheter.
I januari 2012 utnämns  Pérez till talesman för sin fängelseavdelnings kommitté för mänskliga rättigheter. Den 6 mars hungerstrejkar Joaquín Pérez Becerra och andra intagna i högsäkerhetsfängelset La Picota mot La Picotas tillkortakommanden ( Pérez specifierar icke dessa) och den ovärdiga behandlingen besökare på fängelset utsatts för under helgen före.

Joaquín Pérez Becerras hungerstrejkar till vecka 12 då han anser att hungerstrejken uppnått sitt syfte, vilket bestod i att förmå fängelsemyndigheten att tillåta ett fängelsebesök från en kvinnokommission utsedd för att tillse att intagna som anklagas för kopplingar till FARC behandlas väl.

Om Joaquin Pérez Becerra blir dömd av den colombianska domstolen uppges han riskera mellan 8 och 20 års fängelse.
©NILS LUNDGREN
Share this post :

Publicar un comentario

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. CambioTotalRevista - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger